Get Adobe Flash player

Napenergia

nap

A Nap

A Nap egy gáznemű sugárzó gömb. Körülötte kering Földünk és a Naprendszerhez tartozó bolygók, üstökösök. 

A Földünkön fellelhető energia túlnyomó részének forrása a Nap. Az atmoszférába bejutó napenergiának globális átlagban több mint 69%-a jut el a Föld felszínéig.

Elsősorban ez a felvett külső energia tartja fenn a Föld bio geokémiai körfolyamatait és az életet is.

Közvetett módon napenergia a forrása a szélenergiának, a biomasszának és a vízenergiának is.

napenergia A Napból áradó fantasztikus mennyiségű energia elsősorban közeli ibolyántúli. A Nap, elemi részecskéket is sugároz, melyet napszélnek nevezünk. A Napból másodpercenként kisugárzott energia teljes mennyiségét, a Nap sugárzási teljesítményének nevezzük. Ugyanúgy wattban fejezzük ki, mint egy villanykörte, vagy egy elektromos készülék teljesítményét. Ez az érték 3,86e26 watt.  A földi légkör 1 négyzetméterére merőlegesen beeső teljesítmény 1370 watt. Ez a mennyiség a napállandó és formájában érő napenergia önmagában is nagyon sok energiát hordoz, mely a földi élet nélkülözhetetlen része.
alt Földünk legnagyobb energiaforrását a kutatók állandóan vizsgálják. A Napkutatások, megfigyelések célja, hogy megtudják jósolni a napkitöréseket. A műholdak adatokat gyűjtenek a nap mágneses teréről, a forró plazmáról, sugárzásáról, mely a bolygók ionszféráját létrehozza. A színek a különböző hőmérsékletet mutatják. A zöld szín a melegebb tónusokat mutatja.
alt Színekben pompázó Napunk. A napkutató műhold működése lehetővé teszi, hogy ilyen közeli, tökéletes képet mutasson számunkra a Napról. Félelmetes látvány. A Nap nélkül elképzelhetetlen lenne az élet Földünkön. A Nap közel 1 000 000 C° hőfokot sugároz. Használjuk ezt az ingyen energiát. Nem emelik az árát és reméljük még nagyon sokáig közvetíti az energiát felénk.

Napenergia

A napenergiát tudatosan már az ősember is alkalmazta több ezer évvel ezelőtt. A kunyhója bejáratát úgy alakította ki, hogy a nap sugarai minél hamarabb átjárja a lakó helységet. Ugyan ezt alkalmazzuk, csak modernebb formában. A napkollektor más néven, Napcsapda. A napkollektor egy olyan eszköz, amely közvetlenül vagy közvetve hasznosítja a napenergiát. Az energia a napfény formájában áll rendelkezésre, amely egy elektromágneses sugárzás infravörös (hosszú) és ultraibolya (rövid) hullámhosszon hasznosítható. A napenergia használhatósága nagyban függ az időjárási viszonyoktól, valamint a napkollektor felületének helye és iránya szerint, de általánosságban elmondható, hogy átlag 1000 Watt/m2 hasznosítható

Napenergia hasznosítás

Napkollektor ( Fűtési energia ) / Napelem ( Elektromos áram )
alt
Meleg víz készítés napkollektorral / Napelem szigetüzemű rendszer
alt
Fűtésrásegítés, melegvíz / Napelem hálózatra visszadolgozó rendszer
alt

+36 / 20 -967-5678