Get Adobe Flash player

A napenergia hasznosítás

Szeged használja a legtöbb napenergiát az országban 
 
 
Szegedi épületek használják fel legnagyobb arányban a napenergiát Magyarországon. A város ezzel megnyerte az idei Napkorona Bajnokságot az 50 ezer lakos fölötti települések kategóriájában.
 
Negyedszerre hirdetett a magyar Energiaklub Napkorona Bajnokokat, idén már 467 település mérte össze naperejét az országban. A versenyben évről-évre azok az önkormányzatok kerülnek a dobogóra, amelyek a legnagyobb mértékben hasznosítják a Nap energiáját. A bajnoki címet idén Szeged érdemelte ki a nagyvárosok közül.
 
Szeged az első helyet az egyetemi épületek tetejére telepített napelemekkel érdemelte ki, de a sikerben nagy szerepe volt a közintézményekben lezajlott fejlesztéseknek is. A versenyen három kategóriában indultak a városok: 5 ezer alatti, 5 és 50 ezer közötti, illetve az 50 ezer fölötti. A települések pontszámát a lakosságra vetített napelem-kapacitás, valamint napkollektor-felület adja. Ezekről információkat gyűjtenek az önkormányzatoktól és az Nemzeti Fejlesztési Ügynökség adatbázisából.
 
Szeged első helyezése elsősorban a Szegedi Tudományegyetem épületein lévő 660 kW/h névleges teljesítményű napelemes rendszernek köszönhetően nyert, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ épületeinek tetején például mintegy 1000 napkollektor található, de a város számos közintézményénél jelentős mennyiségű hőt és villamos energiát termelnek napelemekkel.


alt                                   alt     

 

Napelem város Uniós támogatásból

Egy idén záródó uniós projektnek köszönhetően  összesen 2754 napelemet szereltek fel a Szegedi Tudományegyetem 24 épületére, ezek között oktatási épületek, kollégiumok és laborok is vannak. Egyes számítások szerint 880 millió forintos beruházással évente 20-30 millió forintot spórol az egyetem, így várhatóan 30-35 év múlva meg is térülhet a beruházás.

A napelemes hasznosítás nagyarányú terjedést mutat az országban.  2011 végén 4 megawattnyi napelemes rendszer volt, 2012 végére már 12 megawattnyi energiát termelt Magyarországon ezzel a módszerrel.

Módosítás: (2013. október 21. hétfő, 08:14)