Get Adobe Flash player

Napkollektor rendszer

   

Mi a különbség a napkollektor rendszer és a napelem rendszer között?

 
 
A napelemes rendszer, szemben a napkollektor rendszerrel fotovillamos elven működik, azaz feszültségimpulzust állít elő, ami egy generátor által válik elektromos árammal. A napkollektor rendszer ezzel szemben, bár a napenergia hasznosítás elvén működik, de teljesen másképp, ugyanis az eltárolt vizet melegíti fel, így ennek két fajtája van, az egyik amikor kizárólag meleg víz előállítására alkalmas egy rendszer, illetve vannak magas technológiát képviselő rendszerek, melyek a ház, épület fűtésére is hatékonyan segítenek rá.
 
 
 

 

 

A napkollektor rendszer fő elemei

 
 
A napkollektor rendszer szíve lelke maga a napkollektor, ami felveszi a nap energiáját, igen ám, de ehhez szükség van egy meleg víz tároló tartályra, egy tágulási tartályra, egy olyan rendszerre, ami a folyamatokat vezérli, tehát a solár vezérlésre, a keringető szivattyúra, hőmérséklet érzékelőkre, keverő szelepekre és egy sor egyéb más kiegészítő elemre.
 
A napkollektor rendszerek hatásfokának kiszámításához egy külön bejegyzést is írhatnánk, de ez a cikk most nem erről szól, ezért megemlítjük azokat a faktorokat, amik erre hatással vannak, egyrészt sokfajta napkollektor létezik, alapjaiban más és más hatásfokkal.Másrészt sok egyedi körülménytől, és külső körülménytől is.
 
A rendszerben  sík kollektorok hatásfoka jóval kisebb, mint a vákuumcsöves napkollektoroké, utóbbiak azért működnek vízzel, mert ez az elem az ideális hővezető, amihez általában víz-glikol keveréket használtak a fagybiztonság végett, azonban manapság inkább csak a víz használatos. Ennek számos oka van, egyrészt a hatásfok, a tartósság,  a hőkapacitás, az alacsony viszkozitás, a hozzáférhetőség, és alacsony ára, mind-mind mellette szólnak.
 
 
 

Ezek a rendszerek hosszú távon nyújtanak biztos és költséghatékony megoldást, a megtérülési ráta éppen ezért nagyon változó, egy sor egyedi érték befolyásolja, Általános megtérülése 12 év, melyet követően az energiatermelésünk teljes megtakarítást jelent számunkra, a napkollektor rendszer átlagos élettartama 25 év, 15 év gyári garanciával.

 

Módosítás: (2013. november 16. szombat, 14:01)