Get Adobe Flash player

Napkollektor és megtakarítás

Napkollektor használat és energia megtakarításA napkollektorok hatásfokát sok szempont szerint lehet vizsgálni. Az egyik, az, hogy gyakorlatilag energiát állítunk elő, és ezzel a háztartás rezsiköltségét csökkenteni tudjuk. Tehát az egyik legfontosabb szempont a megtakarítás. Másrészt viszonyíthatjuk egymáshoz a különféle típusokat, és ezek alapján az egymáshoz viszonyított hatásfokukat. Továbbá a szolár rendszerük elemeinek hatásfokának szempontjából.

 

 

Energia megtakarítás napkollektor használatával

 

Az energia hatékonyság szempontjából fontos, hogy milyen célra szeretnénk használni a kollektorokat.

 

 

 

 

Így például a használati meleg víz előállítására használva, a hasznosítás nagyságrendje átlagosan 30-60% is lehet. Általában a legtöbb esetben a napkollektor funkciója idáig terjed, hiszen ez a legegyszerűbb és legolcsóbb kivitelezése.

 

 

 

Ezen túl használhatjuk fűtés rásegítésre is, ilyenkor egyáltalán nem mindegy az, hogy milyen a ház energetikai szerkezete. Ahhoz, hogy ezt megtudjuk, nem elég nagyjából megsaccolni, itt már komoly szakmai szempontokat kell figyelembe vennünk. Ennek az értéknek a meghatározását, mindenképp szakemberre érdemes bízni, hiszen magunk, lojális tudással erre valójában képtelenek vagyunk. Tehát egy jól szigetelt ház esetében ez az érték elérheti a 30-50%-ot, azonban egy passzív ház esetében, már 100% is lehet.

 

Sok esetben használjuk a napkollektor a kültéri medencék fűtésére, ekkor az energia megtakarítás átlagos nagyságrendje szintén 100%, beltéri medencék esetében már jóval alacsonyabb, az érték ekkor már „csak” 70% körül mozog átlagosan.

 

 

 

 

Ha a napkollektort használata során hűtésre is alkalmazni kívánjuk, akkor a megtakarítás, 80 és 90% közé esik.

 

 

 Látjuk, hogy a napkollektor használata során számos megtakarítási lehetőség adódik, azonban azt, hogy mikor, milyen rendszerrel mennyi energiát tudunk megtakarítani nagyban függ az ház energetikai értékétől. Ennek fényében a telepítés és felszerelés, általában minden esetben egy szakember tanácsaitól függhet, aki pontosan meg tudja határozni a megtérülés mértékét, és a várható megtakarítások összegét.

Módosítás: (2013. november 26. kedd, 09:52)